Novice


Arhiv: Nepremičninsko posredovanje se sprošča

Vlada RS je na 57. redni seji, dne 11.2.2021, po pričakovanjih sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 20/21; v nadaljevanju: Odlok), s katerim se na področju gospodarskih dejavnosti uvaja novo sproščanje. Odlok, ki se začne uporabljati v ponedeljek 15. februarja, pomembne spremembe prinaša tudi v dejavnosti nepremičninskega posredovanja, tako da lahko končno ugotovimo, da se dejavnost sprošča. 


Ključna sprememba od odloka, ki ga je vlada sprejela v preteklem tednu, se nanaša na problematiko, ki je dodobra razburila tudi člane ZDNP, in sicer na obvezno testiranje strank oziroma potrošnikov. Tega pogoja novi odlok ne vsebuje več, kar smo tudi napovedovali. Še vedno pa Odlok, v skladu z določbo drugega odstavka 3. člena, zahteva obvezno testiranje zaposlenih v dejavnosti nepremičninskega posredovanja, kar se nanaša na tiste zaposlene, ki potrošnikom neposredno ponujajo storitve (so v neposrednem stiku z njimi).


Pomembno olajšavo prinaša tudi nova določba tretjega odstavka 3. člena Odloka, na podlagi katere testiranje ni obvezno za tiste zaposlene, ki so COVID-19 že preboleli ali so bili že cepljeni. Tudi v zvezi s tem vprašanjem smo v preteklih dneh s strani članov prejeli številna vprašanja.

Po novem naj bi med prednostne kategorije testirancev, v okviru množičnega presejalnega testiranja, ki se izvaja po celotni državi, poleg zaposlenih na področju izobraževanja spadali tudi vsi zaposleni, katerih obvezno testiranje se zahteva z Odlokom. Država pa naj bi v celoti prevzela tudi stroške teh testiranj.

Podrobnejših navodil v zvezi s tem vprašanjem žal še nimamo. So pa vse lokacije in termini množičnih testiranj ažurno objavljeni na spletni strani Ministrstva za zdravje. V vsakem primeru bomo skušali tudi o načinu testiranja v najkrajšem možnem času pridobiti čim več informacij in bomo člane o tem ažurno obveščali.

Za vsa dodatna pojasnila smo v strokovni službi ZPN na voljo.

Fotogalerija