Novice


Arhiv: Obvezno testiranje za nepremičninske posrednike

Člane ZDNP obveščamo, da nas je članica opozorila na odgovor, ki ga je v zvezi z obveznim testiranjem nepremičninskih posrednikov prejela od Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na vprašanje, če je testiranje obvezno tudi za zaposlene, ki poslujejo samo na daljavo oziroma samo s pravnimi osebami, so ji namreč z ministrstva odgovorili, da je pogoj testiranja izvajalca storitve "zahtevan za vse izvajalce (tisti, ki imajo neposreden stik s stranko, tisti, ki npr. polnijo police, pripravljajo prostore...)"


Ugotavljamo, da gre za zelo zmedeno in nenavadno stališče ministrstva, s katerim se absolutno ne strinjamo. Po našem mnenju namreč obveznost testiranja velja le za tiste zaposlene, ki so v neposrednem stiku s potrošniki, na kar nakazuje tudi besedilo "da zaposleni, 
ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega odstavka, enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2" iz drugega odstavka 3. člena Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 20/21).

Dopuščamo sicer možnost, da je lahko v drugih dejavnostih, zaradi specifičnih okoliščin njihovega izvajanja, interpretacija tudi drugačna, v dejavnosti nepremičninskega posredovanja pa možnosti za šrišo razlago preprosto ne vidimo. Članica je zato na ministrstvo naslovila tudi poziv za dodatno obrazložitev stališča, vendar odgovora še ni prejela.

Ne glede na zgoraj navedeno članom pri izvajanju dejavnosti svetujemo posebno previdnost, dokler tega vprašanja v komunikaciji s pristojnimi ne razrešimo.

Fotogalerija